Tarte tatin – appeltaart op de kop

IMG_0344

Dit recept heb ik en keer van een echte Fransman gekregen, maar Fransman of niet, het is gewoon een makkelijk recept voor een hele bijzondere appeltaart. Persoonlijk hou ik niet van appeltaart, maar deze vind zelfs ik heerlijk. Moet aan de gecaramelliseerde appels liggen…

Dit heb je nodig: * 1 kg appels (bijv. Jonagold) * 50 g boter * 100 g suiker en voor de deeg heb je nodig: * 200 g bloem * 25 g suiker * 100 g boter * 1 eigeel

Daar gaan we: Oven voorverwarmen op 210 graden.

Deeg: meng alle ingrediënten door elkaar, zo nodig wat water toevoegen (1 tot 5 el). Deeg laten rusten in de koelkast voor 20-30 minuten.

Appels schillen en in partjes snijden (4 tot 8 partjes per appel afhankelijk van hun grootte), klokhuis eruit.

IMG_0343

De deeg uitrollen en een cirkel snijden die zo groot is als de schaal. In en pan of porseleinen ovenschaal de boter (50g) laten smelten en de suiker (100 g) laten karamelliseren…niet te donker, anders wordt het bitter (de caramel wordt ook in de oven nog donkerder). Ik heb er een keer een tarte tatin vorm gekocht van Emile Henry, perfect want de ovenvorm en het bord om de tarte erop te laten glijden zijn een set, maar andere ovenvormen zijn natuurlijk ook prima.

IMG_0342

De appels erbij doen en de deeg overheen leggen. In het midden van de oven zetten voor ongeveer 20 minuten. Dan oven uitzetten en 10 minuten laten rusten. Omkeren op een platte schaal.

Heerlijk met creme fraiche, maar ook met slagroom of vanille ijs!

Voor een echter traktatie kun je creme fraiche mengen met calvados en suiker. Even koud zetten voor gebruik!

2 reacties op “Tarte tatin – appeltaart op de kop

Geef een reactie