Comfort food: de-arm-om-je-heen-citroen cake

citroen cake met een vleugje lavendel

Als thuisfront ken je het maar al te goed. Soms heb je gewoon zin in een arm om je heen en als je vriend of relatie ver van huis is kan dat soms een hele tijd niet. Meestal kun je er prima tegen, maar vooral na een drukke dag, waarop je van hot naar her hebt moeten rennen om iedereen op tijd van school te halen en vervolgens weer op voetbal en muziekles te droppen, dan kijk je ernaar uit om ‘s avonds op de bank weg te kruipen met een deken over je heen en een lekker bord warm eten op schoot, een warm kopje van oma’s kippensoep of een overheerlijk stukje citroen cake. Soulfood of comfort food is wat je op zo een moment nodig hebt. Het is rustgevend en hartverwarmend, eten waar je blij van wordt.
Deze citroen cake tovert vast een kleine lach op je gezicht. Ik heb hem samengesteld uit verschillende recepten en bij ons thuis is de cake meestal binnen enkele dagen op.

INGREDIENTEN:
Voor de cake: 200 g zachte boter * 100 g polentameel (of hele fijne polenta) 100 g bloem 180 g
(of 200 g gewone suiker) 4 eieren * rasp van een (bio)citroen * 1,5 tl bakpoeder * 1 el lavendelbloemen (optioneel, verkrijgbaar bij de toko of mediterrane winkel)
Voor het glazuur: 150 g mascarpone * sap van een (bio)citroen * 200 g poedersuiker

  1. Verwarm de oven op 175 graden.
  2. Zeef de bloem en het pakpoeder en meng met de boter, het polentameel, de suiker, citroenrasp en de eieren. Schep het beslag in een cakevorm en strooi er indien je dat hebt 1 el lavendelbloemen overheen. Frosting aanbrengen
  3. Bak de cake in 50-60 minuten. Check na 45 minuten even met een satéprikker. Als er geen beslag meer aan de prikker blijft zitten is de cake klaar.
  4. Klop voor het glazuur de boter met de poedersuiker luchtig en voeg de mascarpone toe. Aan het einde klop je druppelsgewijs het citroensap door.
  5. Zet de cake op een schaal en bestrijk royaal rondom met de citroenfrosting.
  6. Rasp er een beetje citroenrasp overheen en indien je hebt enkele lavendelbloemetjes (niet te veel, anders overheerst de lavendelsmaak).
  7. Zet de cake in de koelkast.

De combinatie van polenta en gewone bloem zorgt ervoor dat de cake een beetje knapperig van binnen is. De citroenfrosting zorgt voor het ultimatieve comfort gevoel.IMG_1052

Geef een reactie